psychologie, mens en massa, crisis, tijdgeest, mesmerisme, leiderschap, Freud, film, roken, macht, crisismanagement, wat is 'modern', dr Johnson, immigratie, groupthink, PDG, mens en milieu, criminaliteit, rellen, liefde, organisaties, paniek, utopieen  probleemgezinnen, kuddeinstinct, creativiteit, charisma, evacuaties, architectuur, groentijd, wijn, crowd control, emoties, images, multiculturaliteit, avontuur, Spinoza, reclame, humor, hulpverlening, kunst, observatie, brandpreventie, societeiten, rampen, koken, homo ludens, mannenclubs, sociale wetenschappen, bindingsangst, Immanuel Kant, verslaving, literatuur, dromen, media,  maatschappijvormen, identiteit, filosofie, hooliganisme, speltheorie, situatiewaarneming, ethologie

 

Hans van de Sande  

KOOKLIEDEREN  

 

 

De dure plicht des koks. 1

Recept voor spruitje met ansjovis. 1

Een eenvoudig gerecht voor na de kerst. 2

Recept voor Rode bieten soep. 2

Recept voor bietensalade. 3

Wat U met Paprika’s (Capsicum Annuum) kunt doen.

Recept voor preitjes in 't zuur 4

Recept voor Zeekraal 5

Recept voor gestoofde sla. 5

Recept voor geglaceerde wortelen. 5

De omelet van de pastoor 6

Spiegelei à l'Italienne. 7

Wat in Ketelbinkie's ketel zat 7

Recept voor boeuf Bourguignon. 8

Recept voor gevulde gans. 8

Recept voor als U verkouden bent 9

De Snip à la fine champagne. 9

Recept voor koolrolletjes. 11

Recept voor gevulde inktvis. 11

Recept voor Gravlax. 12

Kerstrecept voor ongebakken peren. 13  

BB met R  

Kerstbouillon

   

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

De dure plicht des koks

 

Het is een raadsel wat de mens bezielt

wanneer hij uren staat te zwoegen

en roert en snijdt voor andermans genoegen;

Diep bij de oven nederknielt,

 

bezweet, vermoeid, nog veel meer voor de boeg en

O, als hij 't recept toch eens onthield!

Straks raakt het wildbraad gans ontzield,

Daar hij vergat voldoende spekjes toe te voegen.

 

Maar als het werk dan is gedaan

De gasten vrolijk zijn gezeten

De schotels op de tafel staan

De lichte weerzin is vergeten:

 

Dan lacht het leven U weer aan

En krijgt U plots'ling zin in eten

   

 

 

Recept voor spruitje met ansjovis

 

Ollekebolleke,

ofwel een recept

voor een gekookte spruit,

gerold in een reepje ansjovis

 

Hoe ongeloofelijk

Spruitje en ansjovis

vormen tezamen een

schitterend paar.

Leonard da Vinci

Universaalgenie

vond dit gerechtje uit:

Spruitkaviaar

 

 

 

Een eenvoudig gerecht voor na de kerst

 

Na hoogtijdagen van het wild,

de spruitjes en kalkoen

resteren nog de botjes,

verwerkt tot consommé, en 't groen.

En ik wil U vertellen wat

U met dat overschot kunt doen,

Bij wijze van een heilwensch

die past bij het sei­zoen.

 

De spruitjes, niet te gaar graag,

kunt U in de ijskast zetten.

U snippert er wat uitjes bij

en begiet met vinai­grette

(een kwart azijn, wat mosterd, zout

en peper, gem­bersap en vette

olie). U heeft dan juist op tijd

het tafelzuur voor 't oudejaarsbanket­ten

 

 

Recept voor Rode bieten soep

 

Misschien door ’t fortuin van de Hollandsche Natie

Raken roodkokers steeds meer uit de gratie

Dat is voor een deel toch wel wat onterecht

Want de kroot en zijn loof, die smaken niet slecht

 

Van alle potages  is een soep van de biet

Bij Hans en bij Gerdie haast wel favoriet

Des soeps volle smaak en des soeps fraaie kleur

Verlenen de start van Uw eten meer fleur

En is zo Uw liefde voor bieten ontloken

Dan slaat U vast vaker aan het krotenkoken

 

U raspt Uw bieten, ’t liefste jonge

En stooft die zacht en ongedwongen

In boter met wat ui erbij

Naar keus met nog wat kruiderij

Na tien minuten gaan ze zwemmen

(Het harde koken blijft U remmen)

In fond van vlees (of vegetarisch

Wanneer het doden een bezwaar is)

Zo’n drie ons biet per maat bouillon

Wij stelden vast, dat dat wel kon

Na een kwartiertje zachtkens zieden,

(De biet is dan niet meer solide)

Drukt U de prut, liefst, door een zeef

Of U pureert het zonder sleef

Dan nog een beetje vocht afkoelen

En daar een eidooier doorwoelen

Dat giet U roerend in de pan

Daar wordt het wat gebonden van

Maar past U op! Het moet niet koken,

Want dan is het fluweel gebroken

Drie drup azijn, voor een fellere geur

En wat peterselie: Contrast in kleur

Tenslotte nog, dit duurt het kortst,

Een klodder room, dat hoort bij Bortscht

 

De kleur en smaak van dit gerecht

Voeren Uw kerstavond pas echt

Tot aan de top der gourmandise:

Wie kroten kookt kan niet verliezen

 

 

Recept voor bietensalade

 

De laatste weken van het jaar,

Van weemoed vaak vervuld,

Smaken meestal minder naar

Wanneer men er bij smult

Met dit recept kan ’t zijn, zo maar,

Dat men een bitt’re pil verguldt.

 

U koopt een paar stuks verse biet

En kookt ze zelf in weinig water

Dus die van Haks maar liever niet

Want dan slaat U een flater

 

U pelt Uw bieten, snijdt ze fijn

Het liefst in mooie reepjes

Die gelijkmatig moeten zijn

Elk vak heeft zo zijn kneepjes

 

Dan snijdt U reepjes van een ui

U doet ze bij de bieten,

En dan gaat U, in gulle bui

’T geheel met vinaigrette begieten

 

Nu neemt U haring, vrucht der zee

In elke vorm die U kunt krijgen

De nieuwe neemt U zeker mee

Maar zure doet de smaak nog stijgen

 

En U bezwijkt voor de verlokking

Van een ouderwetse vis

De rook- of de gestoomde bokking

Kortom, het beste wat er is

 

Dat alles snijdt U nu in plakjes

En U doet er wat sherry bij

En gemberstroop, wacht nu tot strakjes

Want marineren maakt de haring blij

 

Dan, na een uur mengt U de delen

En stort ze op een bed van sla

Nu peper! Wat kan U het schelen!

Proef het, en zegt dan blij: Ja Ja!!!

 

 

Wat U met Paprika’s (Capsicum Annuum)  

kunt doen

 

Paprika’s die kunt U koken, maar dat levert weinig op

En het bakken van die dingen, bezorgt U culinair een strop

Ook worden ze wel rauw gegeten, wat tot brandend maagzuur leidt

Of men verbergt ze in gerechten, die een wijs eter liever mijdt

Zoals chorizo, of de goulash, de Stroganoff, of groentepreu.

Alleen het noemen van die namen maakt Uw dichter al wat sneu.

Men laat die vruchten liever liggen in de kraam of Albert Heyn

Maar als men ze toch in huis heeft: Hier een recept dat er mag zijn.

 

Verhit Uw oven nogal hevig

En leg Uw paprika’s er in

Wees met de hitte maar vrijgevig

Dat brengt zo’n paprika bij zin

Zodra ze brandwonden vertonen

En hun huid vervormt tot blazen

Zal hun geur U gaan verbazen.

U kunt ze met wat kou belonen

En eenmaal koud ze nog gaan villen

Misschien maakt U ze ook wat schoon

Meer moet U eigenlijk niet willen

 

 

Recept voor preitjes in 't zuur

 

O, wat zijn de groenten duur!

In plaats van smadelijk ze weg te gooien.

Loont het zich dus de overschotten op te mooien.

Men doet dat zeer geslaagd met zuur.

 

De preitjes die U zorgzaam heeft gestoofd

Begiet U dus met zelfgemaakte vinaigrette.

Als U ze ongegeten nog wat weg kunt zetten

Wordt U daarna een heerlijk tafelzuur beloofd.

 

 

Recept voor Zee­kraal

 

Stap op Uw fiets, rij naar de wadden

En zoek een drooggevallen stuk

Een groente groeit daar, met geluk

Waarvan U niet eens wist dat wij hem hadden.

 

'T is zeekraal, de essentie van de pré salé

die eenzaam op die wijde waddenstukken

Wacht wie voor haar in nederigheid wil bukken.

Neem daarvan een paar onzen mee

 

Snij de wortels af en ook de harde stelen.

Blancheer ze vijf minuten lang.

Giet af, voeg boter toe en ik ben bang,

Dat U zich dra weer rept naar onze wadpercelen

 

 

Recept voor gestoofde sla

 

Sla kan in 't hete jaargetij niet op

Voor iedere eter dus een krop.

Maar zoveel rauwkost kan geen mens nog aan

Vandaar dat wij aan 't stoven slaan:

De kroppen in zout kokend water

en nauwlijks drie minuten later

Zijn die geweldige groentebonken

Tot slappe slierten reeds geslonken

U vist z'er met de schuimspaan uit

en vouwt ze op, tot blok of ruit

Een draadje bindt ze goed bijeen

U kruidt met ietsje knoflookteen

en zout en peper naar believen

Dit zijn klassieke initiatieven

Dan jus erop als U die heeft

Omdat dat veel verrijking geeft

U schuift ze dan de oven in

en stooft ze zachtje naar Uw zin

Van deze keuken-diademen

Wil elke gast er  twee wel nemen.

 

 

Recept voor geglaceerde wortelen

 

De dufste coalitie die er in ons Holland is:

Gekookte wortels met gebakken vis.

Terwijl de combinatie toch op elke dis

Een smaaksensatie zijn kan van betekenis

 

Neem dus een pond normale winterpenen

En snij die in `t formaat van dambord-stenen

ga daar dan met een mes omhenen

Totdat er drie ons wortelknoopjes is verschenen.

 

Die zet U onverbiddelijk, sans pardon,

onder een lichte soort bouillon.

Wat suiker uit de pot, wat boter uit de ton

en peterselie vervolmaakt het liaison

 

Het vuur dat gaat eronder, in de hoogste stand,

het deksel is schuins op uw pannetje beland

en na een klein kwartiertje, maar dat vraagt verstand

Zet U de pan weer koel, vlak voor Uw saus ver­brandt.

 

Als 't goed is zijn Uw knoopjes nu beetgaar

En is een geurig, stroperig sausje klaar.

U neus wordt bij succes een fijne geur gewaar,

Ja, dit gerecht is wel goedkoop, maar onbetaal- ook -baar.

 

 

 

De omelet van de pastoor

 

Neem voor zes eters twee goed schoongespoelde karperhommen

Blancheer ze vijf minuten kort en snij intussen een sjalot

Prak dan een eigroot stuk tonijn zo fijn als 't maar wil kommen

Tezaam met hom, sjalot en voeg het met de beste boter in een pot

waarin u het geheel harstochtelijk én tederkens laat smoren.

Maar doe dat alstublieft erg kort, aldus de meester Savarin

Want het geheim van d' omelet dat schuilt hem juist daarin.

Hij wil in 't culinair Walhall' geen harde bak-geluiden horen.

 

Nu gaat U voor 't gerecht een recamière prepareren

Een fraaie schaal waarin wat boter "meester van 't hotel"

en druppeltjes citroen; U hoeft niets uit te smeren

Want als U 't zaakje warm houdt, nou dan smelt het wel.

De omelet komt nu aan bod, de zwaarste test der kok:

twaalf eieren, warm van de kip, dient U nu los te kloppen

Roer dan de vispuree erdoor en laat die even soppen

En bak de omelet, Hoog Vuur! Want sappig moet hij zijn en hoog-barok.

Als gij dan twaalf seconden later aan Uw fraai gedek­te tafel zijt gezeten

Dan moogt gij 't zelfde als la Recamier en haar Curé gaan eten.

 

Dit is door Sande-mans gedicht op losse voet

Naar de canon der Fysiologie du gout

 

 

Spiegelei à l'Italienne

 

De aanblik van een spiegelei

kan aan de mens voldoening schenken.

En daar men méér wil, is men blij

wanneer we aan garnering denken.

 

Neem dus een uitje, fijn gesneden

en bak het in de koekepan,

knoflook dient niet geheel vermeden

noem het maar een vermoeden van.

U bakt dit langzaam Adriatisch bruin,

snijdt een tomaat in vele partjes,

verwijdert 't groene van de kruin

en bakt ze mee, maar nu wat hardjes.

Dat hoeft maar eventjes te duren

Dan peper, zout en ook wat thijm.

U schuift de prut tegen de muren

der pan. (dat was voor 't rijm!)

Mikt middenin een klontje boter

en werpt het ei in het ontstane gat.

Het vuur gaat laag, de geur wordt groter,

Na vijf minuten is het wat.

 

 

Wat in Ketelbinkie's ketel zat

Een recept om te zingen

 

Toen wij van Groningen vertrokken

Naar Mesnil Val in de Peugeot

Met een plak ham in de provisie

En ook een zakkie vol walnoot

Toen wilden wij voor ’t avondeten

Iets lekkers maken, ja, maar wat?

En dus werd het een simpel “voortje”

Dat toch wel iets bijzonders had:

 

We sneden eerst de ham in punten

En walnoot hadden we ook zat

We bakten dat met broodkruim samen

En blusten ’t af met Noilly Prat

 

Tevoren had ik Tagliatelle

In ziedend water gaargekookt

En ham en noot werden met ’t sausje

Nog een minuutje opgestookt

We proefden of het goed van smaak was

Zonodig wat bouillon erbij

Toen ging het spul over de pasta

En onze gasten zongen blij:

 

We sneden eerst de ham in punten

En walnoot hadden we ook zat

We bakten dat met broodkruim samen

En blusten ’t af met Noilly Prat                                                                          

 

 

Recept voor boeuf Bourguignon

 

Bruin anderhalf ons spek in dampend hete reuzel

Maak dan twaalf kleine uitjes donkergoud

Bewaar die baksels en nu geen getreuzel

Braad twee pond rundvleesstukken, met wat meel bedauwd

Voeg dan het gouden spek weer toe. Je volgende besogne

is een bouquet van peterselie, thym, laurier en appel­sien

Neem dan drie glazen goede wijn uit de Bourgogne

en drink er zelf een van. Maar doe het ongezien!

De rest gaat goed verwarmd het vlees besproeien

en het bouquet en zout werpt men daarbij

ook moet de knoflookpers zich enigzins ver­moeien

maar na één teen gaat die opzij.

Men sluit vervolgens goed de braadpan en zet die op het klein­ste vuur

- Men wake zich voor de verdamping - en stooft de zaak dan in 3 uur

Tenslotte neemt men weer de uitjes en ook gesmoorde champig­nons

en voegt die toe. Men laat ze garen en zingt intussen wat chansons

Het kookproces is nu beëindigd, en het gerecht kan nog ver­sierd 

met peterselie, niet te weinig..... De muze heeft Uw hand bestierd.

 

 

 

Recept voor gevulde gans

                                                      

Een prachtrecept biedt ik U hier                     

Vol mededogen voor het dode dier.                  

En vol met dode dieren tevens                      

Maar ach, wat maalt U om die vogellevens?          

U heeft wellicht een diepvries thuis               

En vond daar, onder sneeuw en gruis                

In een hoekje, met een schreeuw van schrik         

Een stijfbev­roren leeuwerik.                       

Ook heeft U helaas, kort geleden                  

Een jonge merel overreden                         

Die U met schaamrood achter d'oren                

Heeft schoongemaakt en ingevroren.                

Een diepvrieskip heeft ieder wel,                 

Maar d'aanblik geeft je kippevel                  

Zodat U, op advies van Hans                       

De kip stopt in een vette gans;                   

Maar wél gevuld met 't mereltje, dat              

Op zijn beurt weer de leeuwerik bevat,            

Die U tevoren, want Uw blik is ruim               

Gevuld hebt met een kleine pruim                  

Die opgestopt is met ansjovis                     

(Wat, anders dan het lijkt, geen show is)      

Dit ganse samenstel van vogellijken,              

Dient, wil't de waarde van Uw dis verrijken       

Voorzien te zijn van zout en kruiderijen            

En van wat spek, zoals ook bij pastijen.           

En is bij het vullen nog wat ruimte vrij         

Doe dan wat brood met ui en look erbij.             

U rijgt de gans nu aan een spit                     

En roostert hem op middel­hoge pit.                   

Om het kwartier bestrijkt U 't ganzevel             

Met wat er afdruipt, maar dat weet U wel.           

Na ruim drie uren is het gansje klaar               

En roept U vrolijk: "Eten maar!"                    

Doch neem het eet­gezelschap niet te ruim            

Want de moderne eter lust alleen de pruim.          

 

 

 

Recept voor als U verkouden bent

 

In kille tijden heerst de griep: De winter maakt verkou­den.

Maar ook wie zo'n bacil opliep, blijft toch van eten houden.

De smaak moet echter sterker zijn, want 't neusje zit verstopt

Ik bied U dus een medicijn dat Kerstverkoudheid fopt:

De venkel vormt een geurig zaad waarmee men drop kan maken

maar ook een knol vol dradig draad, die zelden goed wil smaken.

Ik bied U daarom een recept, om venkel smakelijk te bereiden

en om, eenmaal met griep behept, snel door te gaan naar beet're tijden

 

Een kaas is nodig met een geur, die doden uit hun slaap kan wekken

Hierin is Limburg superieur, hoewel ook Munster tot dit doel kan strek­ken

U snijdt uw kaas in dunne plakken en dan de venkelknol in twee

Die moet U straks in kaas verpakken, maar eerst in kokend vocht ermee

U kookt de knollen lekker gaar, de smaak wordt dan wat groter

En nu, gelijk een metselaar, smeert u een schaal in met wat boter

De knol erin, de kaas erop, en een kwartiertje in de oven

Voor 't resultaat haalt U Uw neus niet op, dat kan ik U beloven.

 

 

 

 

De Snip à la fine champagne

 

Als U ze culinair waarderen moet, dan komt de groot­ste plus

Van alle snipjes die gedrukt staan op een meier:

De poel- de water- en de hout-snip dus,

Terecht terecht bij onze kleine bosarbeider.

 

Goddank verwekt hij levend weinig sentiment

Maar eenmaal overleden en een dag of wat met piëteit

Behandeld, blijkt zijn diep raffinement

Mits, maar dat spreekt vanzelf, goed toebereid.

 

Ontdoe daarom al wat aan snip Uw kant op is ge­waaid

Van veren en van maag, maar laat Uw snipje heel

En vol van ingewand! Desnoods het maaggat dichtge­naaid.

Braad ze vervolgens twaalf minuten donkergeel.

Haal uit de pan, snij voor, en houdt de stukken warm

Gebruik wat van uw beste cognac om 't braadvet snel te blussen

Neem ook het ingewand eruit, van slok tot endeldarm

Hak dat, en in de pan ermede; (Ondertussen

Let U scherp op dat niets van wat U maakt aan't koken raakt)

U kunt de zo ontstane saus met een fumet nog wat verdunnen,

Maar past U op dat u hem niet te vloeibaar maakt.

U legt de stukken snip op toast en giet de saus erover

En U bent op eenvoudige wijs de toppen van de kunst genaakt.

 

   

Een kip met gouden eieren

                                               (dank aan Alice B. Toklas)

 

Als U van plan was kip te eten

Kunt U het beestje beter vullen,

Want U moet zeker niet vergeten

Dat ook uw fantasie wil smullen.

 

U kookt daartoe een kip nèt gaar

In een krap pannetje met prei en ui

Een wortel, een dragontak-paar,

Een liter resultaat van regenbui,

En een bouquet garni, en na een uur

Smoort U een half pond champignons

Nog een kwartiertje mee op 't vuur.

 

U denkt: gekookte kip dat valt niet mee

En, zonder gouden eieren zou ze ook niet smaken

Daarom een kilo piepers koken en puree

Met een ons boter en zes eierdooiers maken.

U draait daar eitjes van en bakt ze goud.

Daarmee vult u de kip en dan met saus begieten

Die ge gemaakt hebt van het vocht dat g'overhoudt

En ingekookt hebt tot een halve liter

En waar U room en boter doorgesmolten heeft

(niet roeren en ook, voor de schift, niet koken!)

Door zo een saus lijkt 't dat Uw kipje leeft

Maar ach, voorgoed is hare levensdraad gebroken.

 

 

Recept voor koolrolletjes

 

Pel eens een kool af en blancheer de bladeren

Maak dan wat gehakt aan, op de wijze der vaderen

Vorm dan een soort rolletjes van dit gehakt

Die U in het soepele koolblad stevig verpakt

U schikt ze in een ovenschaal, goed ingevet

En giet dan wat calvados op elk pakket

Een gekruimeld beschuitje en klontertjes boter

Er bovenop en dan 't vuur maar wat groter

En hup in de oven en na een stief kwartier

Dan is het wel klaar en het ruikt naar plezier

U laat ze wat koelen en na 't stoppen der stoom

Bedekt U Uw rolletjes met zure room

 

 

 

Recept voor gevulde inktvis

 

De Inktvis heeft voor ieder soort van schrijver

't karakter van een echte blijver.

Maar voor beschrijven van mijn eet-objecten

Biedt hij zelfs meerdere aspecten.

En een daarvan ga ik onthullen,

U kunt de inktvis naamlijk vullen.

 

Bak eerst een ui die U heeft fijngesneden

wat reepjes wortel, knol van selderij

en ook wat prei en knoflook bakt U mede

En U deed thijm en dille nog daarbij.

Een ander pannetje heeft wat gehakt verhit

Tot dat het bruine korrels zijn geworden

Dan vlug tomaat ontveld, ontpit

bak die ook mee, voor de goede orde.

De pan die U het heetste lijkt

blust U met calvados, twee borrelglazen

En U laat dan, zolang 't U lijkt

Het saamgevoegde prutje zachtjes razen.

 

Intussen gaat U met de inktvis aan de slag

Zo'n beest lijkt op een zak, als ik dat zeggen mag.

Die zak maakt U goed leeg, altijd een vies karwei

Maar da's een goede start voor elke braspartij

Ook trekt U 't schild eruit, ('t is net een ruggegraat)

Wat niet bij elke zak even gemakk'lijk gaat

 

Nu gaat U naar Uw prutje terug en schat de consisten­tie

Die moet zo in het midden zijn, van de slap-stijf dimensie

Is hij te slap, dan brood erbij. Te stijf?  dan wat verdunnen

Hier wordt een zekere eis gesteld aan 't culinaire kunnen.

De zakjes lepelt U dan vol met de gemaakte massa

U stooft de visjes, gaat aan tafel: Kassa!

 

 

 

Recept voor Gravlax

 

Men koopt soms zalm, maar wat een walm

gaat er gepaard met het verlies van leven.

Zelf vangen van een verse zalm

Is weinigen nog maar gegeven.

Ik heb daarom, bewust en kalm

Een dode-zalm receptje neergeschreven.

 

De zalm vermolmt, maar blijft gezond

U merkt: U moet het wel graag willen.

U neemt twee helften zalm, elk van een zware pond

en drie wat flinke bossen verse dille.

U graaft geen gat in zand'ge grond

En hoeft Uw zalm ook niet te villen.

 

Wel maakt U eerst een marinade klaar:

grof zout en grove peper, honing en cognac

vermengt U stampend grondig met elkaar

In aardewerken vijzel tot een prak.

Van zout en peper vier, de rest twee lepels maar.

De binnenkant des zalms besmeert U met die kwak.

 

Nu legt U op een schaal een grote folie lap

Waarop een bos van dille komt te prijken

en dan, als volgende bewerkingsstap

de huid naar buiten, beide halve lijken

gescheiden door weer dil en marinadedrab.

De derde bos moet de bovenkant bestrijken.

 

U vouwt de folie dicht en zoekt wat zware dingen

Die U gebruikt ter persing van 't geheel.

De ijskast dient als plaats voor de graf-handelingen

Maar maak de koude niet exceptioneel.

Dan minstens achtenveertig uur Uw ongeduld bedwin­gen

Draai hem maar twee maal daags, da's niet te veel.

 

U heeft dan zalm, met Zweedse walm

Die U er zelf aan hebt gegeven.

Probeert U volgend jaar na Palm,

Zo om te gaan met een vervlogen leven.

Op Goede Vrijdag interreert gij zalm.

De Paasdisch zal de wederopstanding beleven.

 

 

 

 

Kerstrecept voor ongebakken peren

 

Ik ga U een geheim onthullen, dat tevens gaatjes op kan vullen

Die overblijven na het smullen, van delicate Kerst-dis spullen

 

‘t Geheim betreft de kunst van ‘t leven. De wijze les die ik ga geven

Dient om een zitten na te streven, waarbij U geen gebakken peren bleven

 

U kunt Uw peren beter stoven. Ik kan in dat geval beloven

Dat die Uw levenslust niet doven: Men wil ze wel Uw pan uitroven!

 

Halveer Handperen en ontpit ze, leg ze in een pannetje op ritsen

Laat een champagneknal opflitsen. Ja hiermee gaat U zeker blitsen

 

De Champagne of Spumanti, giet U voorzichtig in het pan’tie

Zo’n beetje tot de rand, die ruime maat geeft wat garantie

 

U voegt dan toe een klodder honing. Hoog vuur! We kennen geen verschoning

En na een tijdje, als beloning, vult zich met fijne stoom Uw woning

 

Na twaalf minuten stevig koken, wordt het proces dan onderbroken

De peren in koud water ‘soaken’ en ‘t sap vervolgens maar inkoken

 

Het sap wordt saus, dat is normaal, want ‘t water dat gaat aan de haal

U schikt de peren op een schaal en begiet ze allemaal

 

Dan raspt U zwarte chocola over ‘t geheel, tot U denkt: Ha!

Zo is het prachtig, Eureka! Zo mooi doet niemand het me na

 

Het feestgezelschap zal begeren, gestoof­de peren te proberen

En deze test zal aan hen leren: Nooit blief ik meer gebakken peren!

 

 

BB met R

 B B met R, Dat is bruine bonen met rijst

Ja B B met R, Dat is bruine bonen met rijst

 

Bak komkommerblokjes, Weinig Calorie!

Doe er uien bij, En ook Knoflook drie

Laat dat dan zachtjes bakken, Tot het lekker ruikt

En dan wordt het tijd, Voor het vlees dat U gebruikt

 

Neem nu wat Kip, En ook een ons gehakt

En denk er om, Dat U dat mooi meebakt

 

U gaat de boel nu kruiden gaan, Lepel poeder uit Chili

En dan komt de prisiri, Met pi-pi-pi-piri

Dan nog een groot laurierblad, En een schijf citroen

Dan laat U met deksel dicht, Alles even doen

 

U opent nu, Een lekker blik tomaat

En ook een blik, Waar kidneyboon op staat

 

Ook een handje selderij, Slaat hier geen slecht figuur

De tomaten gaan erbij, En smoren een half uur

Voor de echte tropen fan, Kan er nog Ve Tsin in

Doe dat maar als maggiblok, Dat heeft het meeste zin

 

Giet bonen af , en doe ze in de pan

Nu is het klaar, Maar nog rijst koken, dan

 

B B met R, Dat is bruine bonen met rijst

Ja B B met R, Dat is bruine bonen met rijst

 

 

KERSTBOUILLON

 

Alweer een jaar is heengevlogen

Maar ik schenk u een zekere troost:

Wanneer ge straks met uwe vrienden proost

Heeft ’t ongeboren jaar alreeds bewogen

 

Ge weet: Ars longa, vita brevis

De kunst is eeuwig, ‘t leven kort

Zorg dus dat ge zo weinig mogelijk mort

En dat u steeds als kok op dreef is

 

Het kerstrecept dat ik u schenk

Is simpel maar zeer effectief

Zoals u weet heb ik de bieten lief

Vandaar dat ik er vaak aan denk

 

Een mooie pan bouillon is het begin

U raspt dan een paar bieten

Die u, alvorens ze te overgieten

Met de bouillon, een kwart uur stooft

In boter en met ui, totdat de geur belooft

Dat u hier vast van gaat genieten

Dan giet u de bouillon erin

 

En op het allerzachtste vuur

Bubbelt het mengsel een kwart uur

U zeeft het, en na enig proeven

Weet u dat U niet zélf zal hoeven snoeven:

Men prijst u zo spontaan de hemel in.

 

 La ficelle Picarde

Dit maal betreft ons Kerstrecept een gouden oudje

Te weten een recept voor een Picardisch touwtje.

In ‘t Noordlijk deel van Vlaandrens zuiderburen

Hoeft U niet lang in de menukaarten te turen

Het kiezen van een voorgerecht heeft daar niet dat benarde

U neemt gewoon wat plaatselijk bekend staat als Ficelle Picarde

 

Een paar ons paddestoelen en een paar sjalotten

Snijdt U in plakjes en bestuift U met een pietsje meel

Daarmee gaat U vervolgens in een koekepan ravotten

Eerst langzaam met de uitjes tot ze algeheel

wat zachter zijn geworden en dan fluks de zwam er in

Dat laat U dan zo’n acht minuten bakken

Tot het licht goud is en de geur ruikt naar vorstin

Dan zet U het opzij en gaat een borrel pakken

Na enige afkoelingstijd hervat U ’t oude spoor

En schept er nog wat crème fraiche door

 

Wie nu geen pannekoekjes heeft, kan ze toch nog gaan bakken

U weet vast zelf wel hoe U zoiets aan moet pakken

De koeken en de saus laat U wat koelen

Zodat U tijd heeft voor een glaasje wijn en voor een potje sjoelen.

 

Op elke pannekoek legt U een plakje ham en dan een lepel prut

En U rolt dan het koekje op (als U nog niet was ingedut)

In ovenschaal gaan de touwtjes nu, bestreken met crème fraiche

Dan raspt U nog wat kaas erover en hanteert de fles

Want anders heeft U niets te doen tijdens de oven-touw-verhitting

En wordt het koken van een feest tot een saaie tien-minuten zitting

 

’T is zeker en ‘t is vast dat U veel eer zult gaan behalen

met dit zo sympathiek gerecht à la Ch’ti-Provinciale

 

 

 

 

[van de Sande in lezingen] [interessante links][CV] [essays] [PPT's]

Laatst bijgewerkt: 16 oktober 2017